Guru Khalsa-Smit

Guru Khalsa-Smit

Ik ben een gepassioneerde kok met een liefde voor smaakvolle vegetarische gerechten, duurzaamheid en experimenteren. Als vegetariër sinds mijn jeugd leerde ik al vroeg creatief te zijn in de keuken, omdat het aanbod buitenshuis jarenlang beperkt en saai was. Die uitdaging motiveerde mij om te leren koken en nieuwe smaken te ontdekken. Sinds 2013 werk ik als freelance kok voor en runde ik een pop-upcafé. In 2017 startte ik mijn eigen cateringbedrijf: Veggies & Spice. Hiermee kookte ik zeven jaar lang voor allerlei evenementen en uiteenlopende klanten. Begin 2024 besloot ik te stoppen met event-catering en me te richten op het ontwikkelen van vega en vegan menu’s voor horeca, receptontwikkeling, creatieve foodprojecten en het schrijven van een kookboek. Koken blijft voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om mensen te verbinden met (h)eerlijke, duurzame voeding.

Mijn signature dish

Gerecht Guru Khalsa-Smit
Terwijl ik experimenteerde met het maken van doperwtentofu, realiseerde ik me dat er veel restanten overbleven. We leven in een tijd waarin voedselverspilling nog steeds een groot probleem is — en daar kunnen we iets aan doen. Daarom wilde ik mezelf uitdagen om te kijken of ik een gerecht kon maken met de tofu én alle bijproducten daarvan. Bij het tofu-maakproces blijven er doperwtenpulp, doperwtenwei en zetmeel over. Van de pulp heb ik miso gemaakt, van de wei een bouillon, en het zetmeel heb ik gebruikt om de gyoza uit te rollen. En zo ontstond het gerecht: rabarberconsommé with zero waste peas, 6 ways